Farge garn – steg for steg

16. juli 2012 § 5 kommentarer

Å farge garn selv ga mersmak, så da måtte jeg prøve igjen. Tok ett par bilder underveis for å dokumentere prosessen. Det er sikkert utallig måter å gjøre dette på, men her kan dere se hvordan jeg har gjort det.

Du trenger følgende;
*Garn, hvit eller ufarget
*Konditorfarger
*Eddik og vann
*Kjele

1. Nøste ut garn og binde samme med en liten garnstump flere steder så det ikke skal tove seg sammen. Viktig at trådene ikke knytes for stramt, da er det ikke sikkert fargen kommer til på alt av garnet. Men ei heller ikke for løst, for da holder det ikke ordentlig på garnet og det tugler seg til likevel.

2. Finne frem konditorfargene. Jeg bruker kun primærfargene, rød, gul og blå. Men disse tre fargene kan man blande alle regnbuensfarger.  (se fargekart her om du er ukjent med ittens fargesirkel og hvordan blande fargene)

3. Blande vann og eddik i en kjele. Jeg hadde ca 3 l vann og 1,5 dl eddik, men tror ikke det spiller så stor rolle akkurat hvor mye vann vs eddik man har. Sist jeg farget, så slumpet jeg bare til med litt vann og en dæsj eddik, mindre eddik enn her.

4. Legg garnet til bløt i blandingen. Jeg liker å få tak i en av trådene som er festet rundt garnet, slik at jeg har kontroll på det så det tugler seg minst mulig sammen. Jeg lot garnet ligge å trekke i ca 30 min, så det var godt og gjennomvått. Tror ikke det spiller noen rolle akkurat hvor lenge det ligger, jeg lot det bare  ligge mens jeg ryddet på kjøkkenet og blandet opp farger.

5. Bland opp farger i kjøkkenglass. Jeg tester fargene ved å dryppe en dråpen på en kjøkkenpapir. Her har jeg blandet opp 2 glass med lilla og to med grønngrå. Tanken er å ha en lysere og en sterkere av begge fargene.

Jeg blander ut fargen i glassene med litt vann fra gryten, mengde varierer jeg etter ønsket fargestyrke på de forskjellige fargene. Jo mer vann – desto svakere farge. Husk også på at garnet har mye vann i seg som også blander ut fargen, så om man ikke ønsker veldig svake farger så bør man ta hensyn til dette før man blander ut fargen.

6. Sett på platen og vam opp til kokepunkt (det skal ikke koke).  Slå så av platen og ta ut garnet. Jeg fisker det ut (bruker handsker) etter tråden for at det ikke skal tugle seg. Jeg har på forhånd dekket kjøkkenbenken ved siden av platetoppen med plast. Legg ut garnet og ha på farge. Jeg heller den rett på fra kjøkkenglassene på garnet.

Når fargen er påført, så klemmer og snur jeg litt på garnet så jeg er sikker på at det er kommet farge på alle trådene. Man må være veldig forsiktig her så man ikke tar med seg farge fra ett sted til ett annet sted på garnet via handskene. Jeg skyller hendene i vann før jeg klemmer på en ny farge. Vær obs på at fargen trekker nedover garnet når det kommer i gryta. Som dere ser har jeg store partier hvit her nå, men det har blitt gradert vekk og endelig resultat har ikke noe hvitt.

7. Så skal garnet skal opp i gryta igjen. Det skal på nytt varmes opp til kokepunkt. Her blør fargene over i vannet i kasserollen (det gjorde det ikke sist, men da brukte jeg superwash, vet ikke om det kan ha noe å si?) Jeg unngår å røre da jeg ikke ønsker å blande den lilla og den grønne fargen ytteligere. Lillafargen min ble ikke som ønsket(skulle ha ett parti med mørkere lilla) etter at det kom i gryten, så jeg tok det opp igjen og tilføy mer farge.

8. Så tas garnet ut av gryta og avkjøles. Det kan også bare ligge i vannet til det er avkjølt. Spesielt viktig når man farger garn som ikke er superwash, da dette tover seg ved vekslig mellom kaldt og varmt vann. Når garnet er blitt kaldt vasker jeg det i vasken men ett par dråper Zalo. Passer på å skylle godt.

9. Garnet klart til å tørkes og henges opp, slik ser det ut vått.

10. Så nøster jeg opp garnet i hesper. Fargene blir ganske mye lysere når garnet har tørket.

Nøstet opp garnet til en ball og strikket en prøvelapp. Syns fargene fungerte veldig fint sammen, lurer på om dette garnet skal bli en hakket bukse med hvit i bunnen.

Ny lærdom tatt fra denne fargingen også, note to self for next time;
* Endelig resultat av fargen er lettere å kontrollere på Superwashgarn vs ren ull.

Reklame

Tagged: , , , ,

§ 5 Responses to Farge garn – steg for steg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Farge garn – steg for steg at Carinas Blog.

meta

%d bloggere liker dette: